loading

Stabilnom poslovanju u XXI veku doprinosi sposobnost menadžmenta firme da kreira produktivne, kompaktne, posvećene timove koji će svu svoju kreativnu energiju stalno usmeravati ka rastu i razvoju kompanije.

Više nego ikada uspešnost kompanija zavisi od njene podrške zaposlenima. Ona može da bude u okviru sektora koji se bave praćenjem kvaliteta poslovanja, zaštitom bezbednosti na radu i zdravlja svojih zaposlenih. Ukoliko ne postoje unutrašnji resursi za realizaciju ovog važnog projekta trebalo bi uključiti partnera, eksperta koji se bavi unapređenjem psihofizičkog zdravlja svih zaposlenih.

Kompanije koje ne shvate važnost ovog vida podrške svojim zaposlenima, imaju manju produktivnost, veću fluktuaciju zaposlenih i više troškove zdravstvene zaštite za čak 50%. Ovo su podaci koje se odnose na profit, a ono što je mnogo važnije je humani aspekt ovog ulaganja, ili često danas pominjana koorporativna odgovornost.

U toku svog radno aktivnog života, svaka zaposlena osoba veliki deo vremena provodi na radnom mestu. Međutim, aktivnosti koje sprovodi van tog vremena, značajno utiču na njegovu radnu sposobnost. Nutritivne navike, fizička aktivnost, kontrola stresa i pravilan san dokazano utiču na radnu sposobnost zaposlenih.

Nažalost mali broj zaposlenih ima spoznaju koliko su redovni, izbalansirani obroci važni za zdravlje, veću produktivnost i lakše i efikasnije savladavanje poslovnih i životnih obaveza.

Manjak vremena i ideja za pravilnu ishranu tokom napornog radnog dana kao i svakodnevni zahtevni poslovni zadaci, dovode do toga da mnogi ljudi nemaju redovne obroke. Ako uz to još nemaju ni naviku da doručkuju kod kuće, onda posle određenog vremena dolazi do poremećaja u ishrani.

Većina zaposlenih nema na radnom mestu restoran u kome bi im se ponudili takvi obroci. Zbog toga je jako važno da se ishrana unapred isplanira, da se doručkuje kod kuće, a da se užina i ručak ponesu od kuće. Ukoliko se neki dan desi da se ručak ne ponese, pa se kupuje, valjalo bi izbegavati prženu i pohovanu hranu kao i brzu hranu.

Ne treba  zaboraviti na dovoljan unos vode, jer je dehidracija organizma često prateća pojava na poslu. Glavobolja, pad koncentracije, umor mogu biti rezultat malog unosa vode. Osim vode, mogu se konzumirati biljni čajevi bez šećera, voda sa dodatkom limunovog soka, listića nane.

Kafa je napitak koji prati mnoge zaposlene od ranog jutra. Još ako osoba puši, eto navike koja često menja redovne obroke i dovodi do zdravstvenih poremećaja.

A šta ako osoba ima česte poslovne ručkove? Opet vraćamo priču na uobročenost i pravilan odabir namirnica. U restoranu može da se pojede zdrav, nutritivno izbalansiran obrok, samo treba misliti o tome.

Pored loše ishrane i stres koji je u velikoj meri prisutan u životu savremenog čoveka, utiče preko hormona stresa na psihofizičko zdravlje zaposlenih. Potrebno je uvesti svakodnevne aktivnosti koje će dovoditi do balansiranja hormona stresa i smanjivanja spoljašnjih manifestacija stresa.

Manjak kvalitetnog sna i odmora, kao i fizička neaktivnost odnosno sedentarni, sedeći, način života, takođe imaju veliki uticaj na zdravlje zaposlenih.

Idealano bi bilo kada bi kompanija napravila restoran za svoje zaposlene gde bi se servirali nutritivno izbalansirani obroci. Korak dalje je da se u krugu firme odredi prostor za rekreaciju i vežbanje ili mini teretana. Tako bi zaposleni, iz grupe onih koji se ne kreću u toku procesa rada, dobili mogućnost za preko potrebnu fizičku aktivnost na radnom mestu.

Uvođenjem dodatne edukacije i pomoći eskperata iz oblasti medicine životnog stila, zaposleni bi imali i važne informacije o faktorima koji mogu uticati na zdravlje i načinima kako da ga unaprede i dovedu na nivo optrimalnog zdravlja.