loading

Danas su nam dostupni testovi kojima možemo dokazati da nismo svi isti u pogledu uticaja hrane, fizičke aktivnosti pa i suplementacije na naš organizam. Ovi testovi nam, između ostalog, pokazuju način na koji naš organizam apsorbuje i iskorišćava određene hranljive materije. Kada to znamo, onda praktično možemo birati namirnice za maksimalan pozitivan uticaj na naš metabolizam.a pričamo o problemu prekomerne telesne težine i gojenja, priča je veoma kompleksna.

Najpre treba da shvatimo da je svaki organizam jedinstvena kreacija života u bukvalnom smislu te reči. Osnova funkcionisanja mnogobrojnih procesa u našem organizmu je ista. Međutim, postoje odrežene male varijacije na nivou naših gena. Te varijacije su odgovorne za to da ista namirnica ili ista fizička aktivnost ima dva različita efekta na dve osobe.

Pored ovog nutrigenetskog uticaja na to kako izgledamo i kako se na primer gojimo, važno je istaći i ogroman uticaj našeg stila života.

Nepravilna ishrana koju smo već pomenuli, uz premalo kretanja i previše nekretanja, ogroman stres kome je čovek izložen od malih nogu, nedovoljno kvalitetnog sna, sve to pokreće određene adaptabilne mehanizme našeg organizma kojima se on štiti. Jedan od rezultata tih mehanizama, može biti i gojaznost, ali i manjak energije, promene raspoloženja i brojni drugi simptomi kojima nas organizam upozorava.

Naš organizam je kao mašina koja paljenjem lampice u vidu nekog simptoma, iznova i iznova signalizira da nešto uradimo za svoje zdravlje. Kada se lampice potroše i ugase, nastaje bolest i problem. I onda idemo kod lekara.