Do nedavno se smatralo da su masnoće loše za zdravlje ljudi, pa su se maslac, jaje, slanina i slične namirnice isključivale iz ishrane. Međutim, brojna istraživanja su pokazala da su ovakvi stavovi pogrešni.
Danas se zna da su šećeri skriveni u mnogim prehrambenim proizvodima krivci za porast raznih oboljenja savremenog čoveka. Gojaznost, šećerna bolest, insulinska rezistencija, poremećene vrednosti masnoća u krvi, gastrointestinalni poremećaji i mnoga druga oboljenja su rezultat ishrane sa prevelikim unosom šećera, naročito takozvanih skrivenih šećera.
Skriveni šećeri svuda oko nas
Skriveni šećeri se kriju iza naziva koji se na deklaraciji prehrambenog proizvoda mogu pročitati kao sukroza, glukoza, fruktoza, maltoza, melasa, kukuruzni (corn) sirup, glukozno-fruktozni sirup, med i dr.
Lista prehrambenih proizvoda koji sadrže ove skrivene oblike šećera je dugačka:
- gazirani i negazirani sokovi
- energetska pića
- mnoga alkoholna pića
- industrijski slatkiši
- komercijalne cerealije
- konzervisani oblici voća (kompoti, voće u konzervi i sl.)
- konzervisani oblici povrća (grašak, kukuruz i sl.)
- gotova hrana u konzervama
- gotove supe
- proizvodi od paradajza (kečap, sok od paradajza)
- kupovni dresinzi za salate i dr.
Zbog toga je veoma važno čitati deklaracije prehrambenih proizvoda. Izbegavanjem namirnica koje imaju ove sastojke, značajno smanjujemo unos šećera u organizam.
Kako da smanjimo unos šećera?
- potrebno je da ishrana bude uobročena, sapravilno raspoređenim obrocima
- u slučajevima pada šećera u krvi, koji nastaju najčešće zbog preskakanja obroka, umesto slatkiša pojeti voćku sa šakom koštunjavog voća ili malom čašom jogurta
- izbegavati fat-free proizvode i proizvode sa smanjenim sadržajem masti
- izbegavati takozvane sugar-free namirnice, jer one često sadrže veštačke zaslađivače kao što su aspartam i saharoza, koji takođe na pogrešan način utiču na metabolizam
- izbegavati kupovne slatkiše, sokove
- umesto slatkiša, jesti voće
- zameniti beli hleb, pirinač i testeninu integralnim varijantama
- smanjiti količinu šećera u receptima za pravljenje poslastica ili koristiti kokosov šećer I steviju
- za poboljšanje ukusa, dodavati određene začine, na primer cimet
- kupovne sokove zameniti čašom sok od ceđenog voća bez dodavanja šećera
- biljnim čajevima umesto šećera dodavati samo limunov sok
- čitati deklaracije prehrambenih proizvoda, kako bi se izbegavale namirnice sa skrivenim šećerima
Žitarice, mahunarke, voće, povrće, mlečni proizvodi su odlični izvori složenih ugljenih hidrata za naš organizam. Nemamo potrebe za svakodnevnim unosom prostih šećera.