loading

Svaka oblast našeg života povezana je sa svim ostalim oblastima. Ako naše emotivno telo ne funkcioniše kako treba, to može jako uticati i na fizičko zdravlje. Može uticati i na odnose sa drugima ali i našu produktivnost na poslu. Jer, optimalno zdravlje je rezultat našeg zdravlja na fizičkom, mentalnom, emotivnom ali i duhovnom nivou.

Eterična ulja nam pomažu u postizanju ravnoteže svih nivoa našeg zdravlja.

Šta su eterična ulja?

Eterična ulja predstavljaju isparljive tečnosti biljaka koje se dobijaju postupkom destilacije. Dobijaju se iz različitih delova biljaka, iz kore, smole, listova, cvetova, latica, pupoljaka, korena. Samo jedna kap sadrži složenu paletu molekula koja na brojne načine deluje na naš organizam.

Naziv eterično ulje potiče od latinskih reči quintae essentiae, što znači srž, duh, jezgro.

Aromatični ekstrakti biljaka se koriste hiljadama godina. Sve stare civilizacije su koristile blagodeti biljaka za zdravlje, lepotu, emotivni balans i duhovnu praksu.

Kako deluju eterična ulja?

Organizam čoveka prima informacije iz spoljašnje sredine preko čula, vida, mirisa, ukusa, sluha, dodira. To je naša veza sa svetom oko nas.

Dok dišemo, mi mirišemo. Molekuli mirisa koje udišemo stupaju u interakciju sa sluznicom nosa, pretvaraju se u elektični impuls koji velikom brzinom odlazi u limbički deo našeg mozga. Tu se nalaze centri za emocije, našu kreativnost i pamćenje. Tu se nalaze i centri koji regulišu rad našeg autonomnog nervnog sistema, a koji utiče na rad srca, krvni pritisak, disanje i varenje. Na taj način miris može aktivirati naš imuni sistem, pokrenuti neko sećanje, izazvati određenu emociju, promeniti krvni pritisak, ubrzati rad srca, uticati na varenje.

I frekvencijom deluju

Svako eterično ulje ima određenu frekvenciju vibriranja, kojom utiče na frekvenciju vibriranja ćelija našeg organizma. To je drugi način dovođenja naših ćelija u ravnotežu. Ta ravnoteža se potom prenosi na sve nivoe našeg zdravlja, fizičko, mentalno, emotivno i duhovno. Holistički uticaj.

Kako se koriste eterična ulja?

Eterična ulja se koriste udisanjem sa dlanova ili preko difuzera, topikalno preko kože i oralno konzumiranjem.

Najvažniji je kvalitet eteričnih ulja

Upotreba eteričnih ulja je u velikoj ekspanziji. Treba naglasiti da je na tržištu svega 1% čistih eteričnih ulja, ostalo su sintetička ili čak falsifikovana. Kvalitet eteričnog ulja treba da bude od presudnog značaja kada biramo ulja za sebe i svoju porodicu.

Blagodeti korišćenja eteričnih ulja

Ulazak u svet eteričnih ulja je čaroban proces jer ulja donose tačno ono što svakoj od nas treba. U tom procesu mi učimo kako se ulja koriste, stičemo iskustva kako ona deluju na nas i veoma brzo počinjemo i intuitivno da ih koristimo.

Pomoću eteričnih ulja možemo da smanjimo stres, bolje da spavamo, poboljšamo raspoloženje, smanjimo zamagljenost uma, ublažimo bol, uravnotežimo hormone, vratimo životnu energiju.

Za početak korišćenja

Neka od najznačajnijih ulja koja su najbolja za početak korišćenja eteričnih ulja su: limun, pomorandža, lavanda, pitoma nana, tamjan, eukaliptus, čempres, kedar, kopaiba, čajevac.

Eterična ulja nam pomažu u postizanju životne ravnoteže u ovom užurbanom vremenu u kome svaka od nas živi. Takođe nam pomažu u procesu našeg ličnog rasta i razvoja.