loading

Hronične nezarazne bolesti su vodeći uzrok oboljevanja i umiranja u svetu ali i na našim prostorima. Kardiovaskularna oboljenja, šećerna bolest, maligna oboljenja, hronična opstruktivna bolest pluća, moždani udar, neurološka oboljenja, degenerativna oboljenja, gojaznost, alergije i mnoga druga oboljenja savremenog načina življenja.

Svi smo svesni činjenice da savremen način života karakterišu hroničan nedostatak vremena, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, veliki intenzitet stresa, manjak kvalitetnog sna, prevelika upotreba lekova lekova, pušenje. Prebrzi tempo života uslovljava zapostavljanje naših osnovnih životnih potreba i ti naše telo kažnjava poremećajem zdravlja.

Genetika je 10-15% uzroka poremećaja zdravlja. Na našu genetiku ne možemo da utičemo. Sve ostalo je u našim navikama. U domenu onoga na čega možemo sami da utičemo. Svaki dan.

Potrebno je najpre da osvestimo kakvim stilom života živimo, a potom da preuzmemo korake koji će nam omogućiti optimalno zdravlje.

Šta je optimalno zdravlje?

Optimalno zdravlje ne znači samo odsustvo bolesti, kao što mnogi misle. Svedoci smo činjenice da se i konvencionalna medicina drži ovog stava.

Optimalno zdravlje podrazumeva:

 • normalan stepen uhranjenosti, bez viška masne mase tela a sa optimalnim procentom mišićne mase,
 • dobar mišićni tonus,
 • odsustvo simptoma i znakova hronične inflamacije,
 • normalan krvni pritisak,
 • normalan nivo šećera u krvi,
 • normalan lipidni status,
 • odsustvo bolova,
 • dobro varenje,
 • dobru koncentraciju i kreativnost,
 • dobru kondiciju i pokretljivost,
 • odsustvo problema sa spavanjem
 • pozitivan životni stav.

To je onaj osećaj kada smo fizički i mentalno fit, kada svoje savkodnevne obaveze obavljamo bez velikih poteškoća i kada uživamo u svakom danu koji je pred nama.

Koraci ka optimalnom zdravlju

Navodimo koji su koraci ka postizanju željenog optimalnog zdravlja:

 1. Pravilne nutritivne navike
 2. Redovno kretanje
 3. Pravilan san
 4. Kontrola stresa
 5. Kozmetika i sredstva za čišćenje domaćinstva bez štetnih hemikalija

Pravilne nutritivne navike

Okruženi brzom hranom male nutritivne vrednosti na svakom koraku, uz veliki unos gaziranih napitaka i alkoholnih pića, u prodavnicama hrana opterećena štetnim aditivima. Hrana koja više šteti našem organizmu nego što nam obezbeđuje sastojke neophodne za opštimalno zdravlje.

Uobročena, izbalansirana, umerena ishrana. Priprema obroka kod kuće. Pravilan odabir sezonskih namirnica iz organskog uzgoja. Odabir namirnica i hrane bez štetnih aditiva. Pravilna termička obrada namirnica. Pravilan odabir posuđa za pripemu obroka i posuda za čuvanje i nošenje hrane.

Pravilna ishrana smanjuje brojne simptome, rešava brojne zdravstvene izazove, vraća životnu energiju i optimalno zdravlje.

Redovno kretanje

Premalo kretanja, previše sedenja i sedentarnih aktivnosti od najranijeg životnog uzrasta, dovodi do brojnih zdravstvenih izazova. Važno je osvestiti koliko se malo krećemo na dnevnom nivou.

Fizička aktivnost ne podrazumeva samo vežbanje u teretani. Fizička aktivnost je i upotreba stepeništa umesto lifta, i šetanje sa decom, i šetanje sa kućnim ljubimcem, i odlazak u nabavku peške i vožnja bicikla sa prijateljima i sl.

Svakodnevna, umerena fizička aktivnost smanjuje brojne simptome, rešava brojne zdravstvene izazove, vraća životnu energiju i optimalno zdravlje.

Pravilan san

Brz tempo života je uslovio i takav dnevni ritam da kasno ležemo. Često se dešava teško zaspivanje, isprekidan san, buđenje u toku noći, jutarnje buđenje uz htoničan osećaj umora.

7 do 9 sati sna kvalitetnog sna nam obezbeđuje fizičko i mentalno resetovanje. Najidealnije bi bilo da se budimo u 6h i da idemo na spavanje do 23h. Dva sata pre spavanja bez mobilnih telefona i drugih ekrana, vežbanja, nerviranja.

Pravilan san smanjuje brojne simptome, rešava brojne zdravstvene izazove, vraća životnu energiju i optimalno zdravlje.

Kontrola stresa

Užurban život kao posledicu ima veliki nivo stresa. Enorman stres slabi naše prirodne kapacitete za očuvanje optimalnog zdravlje. To se ogleda brojnim simptomima i poremećajima zdravlja.

Umirenje na dnevnom nivou, vreme za sebe i neku aktivnost koja nas ispunjava, druženje sa voljenim osobama i prijateljima, omiljeni hobi, meditacija, bavljenje jogom, aromaterapija, masaža. Sve je to kontrola stresa. Svakome šta odgovara.

Kontrola stresa smanjuje brojne simptome, rešava brojne zdravstvene izazove, vraća životnu energiju i optimalno zdravlje.

Hrana, kozmetika i sredstva za čišćenje domaćinstva i radnog prostora bez štetnih aditiva i hemikalija

Živimo u svetu hemije. Voda, vazduh, zemljište, hrana. Okruženi smo hemijom u kući, na radnom mestu.  Kozmetička sredstva za negu kože, kose, noktiju su prepuni štetnih hemijskih jedinjenja. Plastika i ambalaža takođe puna štetnih jedinjenja. Igračke za decu. I mnogo toga još.

Važno je upoznati se sa spiskom aditiva, naučiti čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima, kozmetici i sredstvima za čišćenje. Birati namirnice iz organskog uzgoja, pripremati hranu uz korišćenje biljnih začina,

Upotreba kozmetike kao i sredstava za čišćenje bez štetnih hemikalija smanjuje brojne simptome, rešava brojne zdravstvene izazove, vraća životnu energiju i optimalno zdravlje.